PAUL CAUTHEN – ROOM 41

De metersdiepe baritonstem van de Texaanse singer-songwriter Paul Cauthen is ongetwijfeld zijn belangrijkste typerende kenmerk, een stem die bij u zeker herinneringen zal oproepen aan Johnny Cash of Waylon Jennings. Hij was eerst leadzanger bij de rootsrockgroep ‘Sons Of Fathers’ en debuteerde in 2016 als soloartiest met het album “My Gospel” dat in 2018 een mooie opvolger kreeg met het album “Have Mercy”.

De tien country- en Americana-songs voor zijn derde album “Room 41” schreef hij gedurende een bijna twee jaar durend verblijf in kamer 41 van ‘The Belmont Hotel’ in Dallas, Texas. Zijn door harde persoonlijke levenservaringen met dakloosheid, drank en drugs geïnspireerde songteksten zullen de luisteraars van dit album niet echt vrolijk gaan stemmen, maar dat neemt niets af van de excellente kwaliteit van al deze nummers.

Luister bijvoorbeeld op de hierbij toegevoegde video maar eens goed naar de woorden van het lied “Cocaine Country Dancing”. Ook de intrigerende openingstrack “Holy Ghost Fire”, het daaropvolgende “Prayed For Rain” en de ballad “Can’t Be Alone” beklijven door de directheid en hardheid van de woorden in deze nummers.

Gelukkig blijft het muzikaal altijd heel aangenaam om naar deze songs te luisteren, want qua melodie en ritme zijn dit stuk voor stuk topnummers. “Slow Down”, het funky “Freak” en de crescendo groeiende topsongs “Angel”, “Give ‘em Peace” en afsluiter “Lay Me Down” willen we hier graag vernoemen als de mooiste uitschieters. Het zijn drie songs waarin zijn zangpartijen excellent zijn en die hem vergelijkingen met de legendarische Roy Orbison opleverden in de vakpers.

De fysieke en mentale gezondheid van Paul Cauthen zijn ondertussen weer helemaal in orde gekomen en hij heeft onlangs ook opnieuw een thuis gevonden. Van daaruit zalhij nu wel regelmatig moeten gaan reizen naar optredens overal te lande in de Verenigde Staten en binnenkort ook overzees zoals naar België en Nederland waar hij eind augustus twee shows zal komen geven.

 

29 augustus 2019: Casino, Sint-Niklaas, BE
31 augustus 2019: Paradiso Sugar Mountain, Amsterdam, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lightning Rod Records
distr.: PIAS

video